Slik finner du balansen mellom jobb og privatliv på hjemmekontoret
Plan C

Slik finner du balansen mellom jobb og privatliv på hjemmekontoret

Sett klare grenser

Hjemmekontor er den nye normalen for mange arbeidstakere, og det kan være en god løsning. Du slipper reisetid og stressende pendling, og det blir færre avbrytelser fra kolleger og dermed lettere å planlegge arbeidsdagen. Men som mange har erfart kan det ha sine utfordringer. For at hjemmekontoret ikke skal bli en belastning, er det viktig å skille jobb og privatliv.

Nettopp fordi jobb og privatliv foregår på samme sted er det viktig å holde et klart skille mellom arbeidstid, pauser og fritid. Det kan av og til være fristende å sette på en vaskemaskin selv om du egentlig sitter med en oppgave som krever full konsentrasjon. På den annen side skjer det ofte at man ikke tar pauser i det hele tatt og jobber alt for lenge, fordi pc’en står på kjøkkenbordet når du spiser og du svarer på de siste e-postene fra sengen.

Når hjem og arbeidsplass smelter sammen kan det bli vanskelig både å ha et klart fokus på arbeidet og å sørge for at arbeidsdagen faktisk slutter. For å jobbe effektivt hjemmefra og samtidig ha et liv utenom jobben, er det viktig å lage seg et par klare regler som passer for din situasjon – og å følge dem.

Regel 1: Styr tiden din

For å utnytte det positive potensialet ved hjemmearbeid fullt ut trenger du en fornuftig timeplan tilpasset din situasjon, der målet er å jobbe når du er på jobb, selv om du arbeider hjemmefra. Dersom du har kunderelasjoner, er det avgjørende at du informerer dem om når du er på jobb. Dette vil gjøre det enklere for deg å skape faste rutiner. Sjefen din og kollegene dine trenger også å vite når du er tilgjengelig. Når du setter en fast rutine har du mulighet til å innrette arbeidet ditt etter når du selv jobber mest effektivt, uten at det går på bekostning av antall timer du skal jobbe. Dette har en direkte effekt på hvor produktiv du er, og kan øke effektiviteten enormt.

Regel 2: Sett av et eget sted til arbeid

Hjemmearbeid er fleksibelt, men det er likevel en god ide å holde det atskilt fra resten av hjemmet. PC, skjerm, notatblokker og annet utstyr bør ikke få lov å overta helt. Dette handler ikke bare om organisering og oversikt, men om å skille jobb og privatliv. Når hjemmearbeidet pågår over tid er det nødvendig å være streng på at du ikke skal legge deg og stå opp sammen med pc’en. Det å jobbe i pysjamas ved kjøkkenbordet vil etter hvert få arbeid og fritid til å gli helt over i hverandre, og da har du aldri fri. Det aller beste er selvsagt å ha et eget rom der du kan lukke døren når arbeidsdagen er slutt, men den muligheten har de færreste av oss. Hvis du ikke har mulighet til å sette av et helt eget sted til jobb, så bør du i hvert fall rydde bort alle synlige påminnelser om arbeidet når arbeidsdagen er over, slik at du slipper å bli minnet om uferdige oppgaver resten av dagen. «Ute av syne, ute av sinn» gjelder her også.

Regel 3: Ta pauser

Det mest typiske når du sitter på hjemmekontor er at du ikke tar pauser i det hele tatt. Kjøleskapet er innen rekkevidde, så selv i lunsjen trenger du knapt å gå fra arbeidet. Hjemmekontoret er egentlig veldig godt egnet for en sunn arbeidsrytme. Vi bør ikke overdrive hvor lenge av gangen vi sitter med konsentrasjonskrevende arbeid, ellers kan vi bli helt utslitt etter noen timers intensivt arbeid. Hjernen trenger også pauser, så det er en god ide å stoppe opp litt når du har jobbet i halvannen time. Gi deg selv 20 minutter, få litt frisk luft og rør litt på deg. Det er lurt å gjøre noen skulder/nakkeøvelser for å redusere spenninger i kroppen etter stillesitting. Når du tar pauser er det godt for deg å bytte omgivelser. En kort tur i naturen gjør deg avslappet og gir ny energi.

Gjør det enklere å jobbe hjemmefra med våre produkter for hjemmekontoret.